torek, 7. september 2010

Vsi ga imajo...

Najtežje je začeti in tudi jaz ne vem, kje naj začnem. Mogoče s tem, da sem samo idejo za blog dobil med košnjo trave. Vprašanje ali bi mi po glavi divjale drugačne misli, če bi med njo poslušal mp3je?

Vsi ga že imajo, jaz pa še ne vem kaj je to... o blogu (blog, spletni dnevnik, spletopis, spletnik, blog, blogišče -  čudi me, da še ni kakšnega dodatnega prevoda za to, ki bi zvenel še bolj cerkveno, amen!)  govorim, da se razume, pa sem do sedaj preizkusil skoraj vse novosti, ki jih najdeš na internetu. Obvezno tudi vse neumnosti! V tem sem najboljši! :-)

Ne vem zakaj, ampak nekako se nisem nikoli dovolj posvetil tej zadevi, sedaj pa sem se odločil, da bom poskusil, če je to sploh zame. Prvo kot prvo, glede pisanja, če bo kje kakšna vejica preveč ali pa premalo, se pač zgodi, glede na to da je slovenščina moj "neuradni tretji tuj jezik" ;-) no ja, v vsakem primeru pa bo boljše, kot če bi uporabljal google translate... upam vsaj! Malo mi bo pa tudi pomagal ta dodatek, ki zaenkrat svoje delo opravlja prav solidno.

Kako pogosto pa bom pisal? Na to vprašanje pa še sam ne poznam odgovora :) V kolikor bom imel preveč prostega časa in bom imel kaj zanimivega ali pa tudi nezanimivega za napisat, si bom poskusil najti čas ter napisati moj pogled na svet.

Na tem mestu pa lahko vsi normalni ljudje nehajo brat, ker naslednji del bo pa bolj tehnično opisan... in skočijo naravnost na zadnji odstavek.

<geek>
Imel sem dve možnosti, ali na domač strežnik (1.6AMD XP+, 512DDR, GF 6200, ... več ) namestim wordpress in dodam eno free templato, ter jo v nedogled popravljam in spreminjam (in mi tudi nikoli nebo čisto všeč), ali pa sem bolj na izi in enostavno pogooglam (sem zato, da se ta beseda doda v SSKJ!), kako se nastavi alias (CNAME) za subdomeno na blogspot. Pozoren bralec je lahko že kaj hitro ugotovil, da sem uporabil drugo varianto, ker sem pač na 'komot' ;-) Z wordpressom se že igram na spletni strani www.drhorvat.si (malo reklame ne škodi) in bi ga lahko označil kot wordpress >> joomla & friends. Joomla is evil I tell you!

Kako se pa naredi to čudo tehnike?
1. Potrebujete lastno domeno, v mojem primeru piksna.net prižgana 6 svečka pred kratkim, čestitam!
2. Dostop do strežnika za upravljanje domene, v mojem primeru www.zoneedit.com
3. Dodamo Alias (CNAME) blog.piksna.net, ki kaže na ghs.google.com
4. Odpremo Settings -> Publishing -> Advanced Settings -> in pod Your domain napišemo lastno domeno, v mojem primeru blog.piksna.net, izklopimo, da se preusmeri promet iz piksna.net na blog, vpišemo zapleten captcha in to je to.
5. Počakamo nekaj časa, da se domenski strežniki posodobijo in to je to.
6. Ali pa pogooglaš za uraden odgovor na to vprašanje
</geek>

Tako, najtežji del je za mano, prvi uradni post je napisan. Vmes je enkrat zmanjkala elektrika in me znova opomnila, da morem v bližnji prihodnosti menjati UPS (uninterruptible power supply - brezprekinitveno napajanje) oz. njegove baterije, ki zdržijo celih 30 sekund!

Ni komentarjev:

Objavite komentar